TOP 5 savjeta kako uštedjeti novac u 2022

Inflation in the eurozone should stop rising, according to the president of ECB

Uz sve veću inflaciju, cijene iznimno rastu. Jedan od načina da poboljšate svoj mjesečni proračun i možete dozvoliti više kupovine može biti smanjenje potrošnje.

 

1. Ne pretjerujte potrošnju na dan plaće

Nakon što zaradite mjesečni prihod, sjetite se da imate još mjesec dana za život. Mnogi ljudi imaju tendenciju da nepromišljeno troše na dan plaće. Trebali biste dati prioritet svojim vjerojatnim troškovima i pitati sami sebe trebate li zaista ovo ili ono.

 

2. Ograničite kupnju

Impulzivna kupnja glavni je neprijatelj štednje! Uvijek planirajte svoje kupnje prije ulaska u trgovinu. Provjerite da vam ništa ne nedostaje u smočnici i hladnjaku. Kada se nsalazite u trgovini, slijedite plan i držite ga se najbolje što možete kako ne biste kupili nešto što vam ne treba.

 

3. Pratite vaš napredak

Ništa vas ne može motivirati više od toga da zabilježite vlastiti uspjeh. Možete koristiti upravitelja novca koji će vam pomoći u praćenju napretka ušteđevine ili možete ići svojim putem. Možda će u početku biti teže, ali kada se naviknete, može vas jako usrećiti…

 

4. Uštedite svoja sredstva

Ako želite uštedjeti više novca, razmislite o pronalaženju sigurnog mjesta za poranu vaših financijskih sredstva. Najosnovnija opcija je štedni račun, ali možete birati između mnogih drugih, poput depozitnog sertifikata ili računa na tržištu novca. Neki možda razmišljaju o investranju novca u kriptovalute, ali to može biti rizično.

 

5. Postavite konkretne male ciljeve

Planiranje je ključno. Započnite usporedivanjem prihoda i rashoda i pronađite najbolje stavke za koje možete potrošiti manje. Može to jednostavno formulirati kao “ne trošiti više od X mjesečno na odjeću”. Time ćete spriječiti neracionalno trošenje, a na kraju mjeseca dobit ćete dodatni iznos koji možete potrošiti na korisne stvari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here