TOP 5 nasvetov, kako prihraniti denar v letu 2022

Inflation in the eurozone should stop rising, according to the president of ECB

S hitro rastočo inflacijo gredo cene ekstremno navzgor. Eden od načinov za izboljšanje mesečnega proračuna ter možnosti za več nakupovanja je lahko znižanje izdatkov.

 

1. Ne pretiravajte z izdatki na dan plače

Ko prejmete mesečno plačo, ne pozabite, da imate pred sabo še ves mesec, da od nje živite. Veliko ljudi je nagnjenih k temu, da na dan prejema plačila nepremišljeno zapravljajo. Določiti si morate prioritete predvidenih izdatkov in se vprašati, ali to oziroma neko drugo stvar resnično potrebujete.

 

2. Omejite nakupovanje

Impulzivno nakupovanje je glavni sovražnik prihrankov! Pred vstopom v samopostrežno trgovino svoj nakup vedno načrtujte. Preverite, ali vam v shrambi in hladilniku kaj manjka. Ko ste v trgovini, upoštevajte pripravljeni načrt in se ga držite, kolikor je to mogoče, da ne kupite nečesa nepotrebnega.

 

3. Spremljajte svoj napredek

Nič vas ne more motivirati bolj kot beleženje lastnega uspeha. Uporabite lahko upravitelje denarja, ki vam bodo pomagali pri spremljanju napredka pri varčevanju, lahko pa se podate tudi na lastno pot. Na začetku je to lahko teže, vendar, ko se boste na to navadili, vas bo to lahko zelo zadovoljilo …

 

4. Shranite svoja finančna sredstva

Če želite prihraniti več denarja, morate razmišljati o varnem mestu za shranjevanje svojih finančnih sredstev. Najosnovnejša možnost je varčevalni račun, izberete pa lahko tudi številne druge, kot je depozitni certifikat ali račun denarnega trga. Nekateri razmišljajo tudi o investiranju denarja v kriptovalute, vendar je to lahko tvegano.

 

5. Postavite si konkretne majhne cilje

Načrtovanje je ključno. Začnite s pregledom prihodkov in odhodkov ter poiščite najboljše možnosti za manjše zapravljanje. To lahko storite s preprosto formulo, na primer »mesečno za oblačila ne zapravi več kot X«. Tako boste preprečili iracionalno zapravljanje in na koncu meseca dobili znesek, ki ga lahko porabite za kaj uporabnega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here